Om skinn

Vackra får- och lammskinn från Gotland


Lammskinn och fårskinn från gotlandsfår är mjuka och vackert lockiga med glansig ull. Skinnen finns i alla grå nyanser från ljust silvergrått till nästan svart. Alla skinn i butiken kommer från gårdens egna djur.  Lammskinn och fårskinn från gotlandsfår har många användningsområden och passar bra som present, tex dopgåva, bröllopspresent eller födelsedagspresent.


Skinnen är individmärkta och det skinn som är på bilden är det som levereras. Dessutom finns ett pälsskinnssortiment där jag sorterat ut flera skinn som är mycket lika. Dessa skinn är i första hand tänkta till konfektion eller tex möbelklädsel då man behöver flera skinn med samma färgnyans och lockstorlek.


Även plädskinn finns ofta flera som är mycket lika och ibland även tackskinn. Om det är flera skinn som ska ligga bredvid varandra hjälper jag gärna till att välja.De pälsklippta lammskinnen har en ullängd på 18 mm. De används till konfektion, möbelklädsel, kuddöverdrag mm och är även fina som de är i soffan och fåtöljen.De plädklippta lammskinnen har en ullängd på 35 mm. Dessa skinn har ofta större lockar och den lite längre ullen gör att lockarna kommer fullt ut till sin rätt. Plädskinnen passar bra i fåtöljen och soffan eller som en fin matta på golvet. Dessa skinn kallas även babyskinn och används i barnvagn och pulka.Vi har också helt oklippta lammskinn med en ullängd på 60-80 mm. Denna beredning gör vi endast på ett fåtal skinn. De är ljuvligt mjuka och lockarna rinner genom fingrarna.


Fårskinnen kommer från våra tackor som inte längre ska vara kvar i besättningen. Dessa skinn bereds oftast oklippta och har härliga lockar med glans. Ullen är 80-100 mm.


Skötselråd

  • Skaka och vädra skinnet
  • Skölj eller torka av mindre fläckar
  • Vid kraftigare nedsmutsning tvätta antingen i maskin i 30 0  C ulltvätt eller för hand
  • Använd ullschampo eller milt tvättmedel
  • Plan- eller hängtorka
  • Sträck under torkningen för att bibehålla formen och smidigheten.
  • Notera också att när skinnet är nytt så kan mindre mängder slipdamm lossna från skinnsidan.