Tackorna betäcks under november och december och är dräktiga i knappt fem månader. Under vintern går de i vårt stora lammhus med tillgång till stora rasthagar utanför. De har fri tillgång till ensilage utomhus och hö inomhus.
När lamningen närmar sig ger vi dem dessutom kraftfoder för att de ska hålla hullet och ha tillräckligt med mjölk till sina ungar - många ska ha tre lammungar och några till och med fyra! Under lamningen har vi uppsikt över tackorna dygnet runt. Det händer att vi måste assistera vid födslarna och ibland kan en tacka vara tveksam till att ta hand om sin unge men oftare ändå händer det att de stjäl ungar från varandra. Lite snopet om tackan sen får tre egna ungar - då räcker inte två spenar långt.
Efter lamningen går tackorna med sina ungar inomhus på halmströbäddar ett par veckor. På våren är det ofta lerigt i fållorna utanför huset och det mår inte små lamm-magar bra av. I början på maj när vädret ser ut att bli fint ett tag framöver får alla djur komma ut på bete. Lamm tycker bäst om torra betesmarker, vilket vi för det mesta har på Gotland. Men de behöver mycket mat och måste flyttas till nya beten hela tiden. Vi ser till djuren två gånger dagligen och kollar att de mår bra, har friskt vatten, saltstenar och mineralfoder.
I slutet på juli skiljer vi på tackor och lammungar. Tackorna får åka till strandbeten och bara ha det bra tills det är dags för betäckning igen. Ungarna får gå kvar på de bästa betena för att växa till sig. För att kunna leverera hög kvalitet på lammkött väger vi lammen varannan vecka hela sommaren och hösten. Vi har en hanteringsanläggning som ungarna lär sig att gå igenom av sina mammor. Lammen tycker det är spännande och hoppar glatt upp på vågen och sedan ner på andra sidan.
Här kan du läsa mer om vårt arbete för god kvalitet på lammskinn och lammkött.